Egy hét múlva kezdődik a nyári szünet: mennyit kell fizetni a táborokért?

MTI • 2014. június 6.

Egy hét múlva véget ér a tanítás az iskolákban, és kezdetét veszi a közel két és fél hónapos nyári szönet. A diákok és a szülők idén is táborok sokasága közül választhatnak, az árakat tekintve az előző évhez képest a taborfigyelo.hu adatai szerint csökkenés tapasztalható.

Fotó:Shutterstock

Az idén több mint 1,3 millió diák fejezi be a tanévet, közülük 774 ezren általános iskolában tanultak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába jártak. A következő, 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

A taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál 400 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatása szerint komolyabb elmozdulás tapasztalható a tavalyi esztendőhöz képest a tábor típusának kiválasztásánál. A válaszadók 41 százaléka napközis, míg 59 százalékuk ottalvós tábort választott gyermekének, míg 2013-ban a gyerekek 80 százaléka ottalvós táborban töltötte a vakáció egy részét. A különbség egyik magyarázata lehet, hogy a napközi táborral mind anyagilag, mind a felügyelet nélküli időszak hosszát tekintve jobban járnak a szülők. 

Az árakat tekintve 2013-hoz képest csökkenés tapasztalható, a napközis táborokra 18 ezer forintot (2013-ban 26 500 forint), míg az ottalvós táborokra 30 ezer forintot (2013-ban 32 650 forint) szánnak átlagosan a szülők. 

A táborok tematikai megosztását tekintve a válaszadók negyede (22 százalék) kalandtábort választott gyermekének, míg 13 százalék sporttáborokba küldi gyermekét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az idegen nyelvi táborok foglalják el (13 százalék), míg ezen típusokat követik a tánctáborok, a készségfejlesztő táborok, a kézműves táborok és a vizes táborok. Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok kerültek előtérbe (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest. Az idei év négy legnépszerűbb helyszíne Budapest, Pest, Veszprém és Bács-Kiskun megye. Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ottalvós táborok viszik a prímet. A táborok többségénél még lehet akár több turnusra is jelentkezni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!