Őrültebbnél őrültebb balesetekért kapnak százezreket a diákok Közoktatás
Eduline

Őrültebbnél őrültebb balesetekért kapnak százezreket a diákok

58 ezer fontos, vagyis 18 millió forintos kártérítést kaptak baleseteikért a stattfordshire-i diákok 2010-ben – a legmagasabb, tízezer fontos összeget annak a tanulónak utalták át, aki elcsúszott az iskolai folyosón.

Az adatokat a Stattfordshire County Council hozta nyilvánosságra, számításaik szerint negyven százalékkal több pénzt fizettek ki kártérítésekre, mint az előző évben – annak ellenére, hogy akkor hárommal több esettel kellett foglalkozniuk.

A BBC információi szerint több mint ötezer fontos, vagyis 1,5 millió forintnak megfelelő összeget kapott az a diáklány, aki leesett a trambulinról, és megütötte a karját, valamint a csuklóját. A legmagasabb kártérítési összeg tízezer font volt, de volt olyan tanuló is, akinek egy kisebb sérülés miatt utaltak át 4500 fontot.

Kártérítés tanároknak és diákoknak

Nemcsak a diákoknak, hanem a tanároknak is busás összegeket fizettek ki az elmúlt időszakban - évente több száz iskolai dolgozót ér baleset Nagy-Britanniában, nekik körülbelül 22-25 millió font kártérítést ítélnek meg. 200 ezer fontos, vagyis több mint 61 millió forintos kártérítést kapott az a pedagógus, aki egyik órája előtt elcsúszott egy szőlőszemen, és mivel a baleset miatt még mindig komoly fájdalmakkal küzd, nem tud tovább dolgozni. A tanároknak megítélt kártérítésekről bővebben itt olvashatsz.

Egy másik pedagógus az egyik dél-glouceshire-i intézmény parkolójában esett el, neki 20 550 fontot ítélt meg a bíróság, míg kollégája azért kapott kétezer fontos kártérítést, mert egy doboz esett a fejére, amikor kinyitotta a szertár egyik szekrényét. Annak a várandós tanárnőnek is komoly összeget utaltak át, aki állítólag komoly betegséget kapott el az egyik diáktól, míg egy másik pedagógus azért fordult a bírósághoz, mert az egyik tanuló véletlenül fejen rúgta focilabdával.

Százötvenezer fontos, vagyis 48 millió forintos kártérítést kapott az a brit tanár is, aki „megnémult”, miközben a rendetlenkedő diákokat próbálta megfegyelmezni. Az ötvenéves Joyce Walters kénytelen volt abbahagyni a tanítást, a hangszálain ugyanis csomókat találtak. „Nagyon hiányzik az osztálytermi munka, mert nagyon szerettem tanítani. De a hangszálproblémáim miatt biztosan nem térhetek vissza a katedrára” – nyilatkozta korábban.

eduline

Hirdetés