Elküldtek két tanárt, több tízmillió forintos kártérítést kell fizetniük Közoktatás
Eduline

Elküldtek két tanárt, több tízmillió forintos kártérítést kell fizetniük

Bruttó ötvenmillió forintot fizetett ki a Dráva menti iskolafenntartó társulás két istvándi tanárnak, akinek a jogviszonyát 2005-ben szabálytalanul szüntették meg. A hat éve tartó persorozat végére a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati határozata tett pontot.

Az istvándi önkormányzat 2005 augusztusában döntött arról, hogy megszünteti a helyi óvodát és általános iskolát. Az intézményben dolgozó pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya is megszűnt, a felmentési idejükre járó nyolc-nyolchavi bért azonban nem fizették ki nekik – írja a sonline.hu.

Két pedagógus bírósághoz fordult, amely arra kötelezte az iskolafenntartó társulást, hogy fizesse ki az elmaradt munkabért, a felmentési időre szóló nyolchavi munkabért, illetve tizenkét havi fizetésnek megfelelő összegű kártérítést. A hírportál úgy tudja, a pedagógusok megelégedtek volna a nyolchavi fizetéssel is, a települések azonban korábban nem voltak hajlandóak alkut kötni.

Bencsik János, a 660 lakosú Istvándi polgármestere úgy nyilatkozott, a településnek problémát jelent kifizetnie ezt az összeget, bevételük ugyanis alig van, a munkanélküliség ötvenhat százalékos. Istvándi legutóbb 2 millió 109 ezer forintot kapott mint önhibáján kívül hátrányos helyzetű település.

eduline
Hirdetés