Furcsábbnál furcsább balesetekért kapnak tízmilliókat a tanárok Közoktatás
Eduline

Furcsábbnál furcsább balesetekért kapnak tízmilliókat a tanárok

200 ezer fontos, vagyis több mint 61 millió forintos kártérítést kapott az a brit tanár, aki egyik órája előtt elcsúszott egy szőlőszemen. A szigetország pedagógusainak évente összesen 22 millió font kártérítést fizetnek ki iskolai balesetek miatt.

A brit tanárnak azért ítélték meg a jelentős összegű kártérítést, mert a baleset miatt még mindig komoly fájdalmakkal küzd, ezért nem tud tovább dolgozni – írja a The Telegraph. A pedagógust képviselő National Union of Teachers (NUT) vezetői azt állítják, az iskola vezetőinek jobban oda kellett volna figyelnie a folyosók és a lépcsőházak takarítására.

Évente több száz iskolai dolgozót ér baleset Nagy-Britanniában, egy részük komoly kártérítést kap, a lap információi szerint van olyan tanár is, akinek félmillió fontot fizettek ki.

A 20-30 millió forintnak megfelelő kártérítés sem ritka Nagy-Britanniában


Egy másik pedagógus az egyik dél-glouceshire-i oktatási intézmény parkolójában esett el, neki 20 550 fontot ítélt meg a bíróság, míg kollégája azért kapott kétezer fontos kártérítést, mert egy doboz esett a fejére, amikor kinyitotta a szertár egyik szekrényét. Annak a várandós tanárnőnek is komoly összeget utaltak át, aki állítólag komoly betegséget kapott el az egyik diáktól, míg egy másik pedagógus azért fordult a bírósághoz, mert az egyik tanuló véletlenül fejen rúgta a focilabdával. A brit tanároknak megítélt kártérítésekről bővebben itt olvashatsz.

Százötvenezer fontos, vagyis 48 millió forintos kártérítést kapott az a brit tanár is, aki „megnémult”, miközben a rendetlenkedő diákokat próbálta megfegyelmezni. Az ötvenéves Joyce Walters kénytelen volt abbahagyni a tanítást, a hangszálain ugyanis csomókat találtak. „Nagyon hiányzik az osztálytermi munka, mert nagyon szerettem tanítani. De a hangszálproblémáim miatt biztosan nem térhetek vissza a katedrára” – mondta korábban a Daily Mailnek.

A harlingtoni közösségi iskola tanárnője szerint hangszálbetegsége azért alakult ki, mert folyamatosan kiabálnia kellett az órákon – az osztályába ugyanis rengeteg diák jár, ráadásul a terem ablaka egy játszótérre néz. A "megnémult" tanárnak kifizetett kártérítésről bővebben itt olvashatsz.

„Az iskolai alkalmazottaknak el kell fogadniuk, hogy munkájuk során olykor-olykor ők is megsérülhetnek. A diákoknak a felelősségteljes magatartást kell megtanulniuk, de a tanárok nem mutatnak jó példát azzal, ha mindenért kártérítést követelnek” – mondta korábban a The Sun című brit napilapnak Frank Furedi, a Kent Egyetem szociológiaprofesszora.

eduline


Hirdetés