Kiadták a milliomos sztárséf útját: nincs forgatás a Los Angeles-i iskolákban Közoktatás
Eduline

Kiadták a milliomos sztárséf útját: nincs forgatás a Los Angeles-i iskolákban

Meggyűlt a baja a Los Angeles-i iskolákkal Jamie Olivernek: nem engedték be brit sztárszakács munkáját kísérő kamerákat a menzákra.

Az egészséges étkezés brit reformere második amerikai tévésorozatának forgatására érkezett tavaly ősszel Los Angelesbe, de mint mondta: semmi sem úgy sült el, ahogy korábban tervezték.

A hat epizódos széria Oliver kedvenc témája körül forgott volna: hogyan változtatható a menza kínálata egészségesebbé. A Los Angeles-i iskolai körzet illetékesei azonban nem engedélyezték a felvételeket. "Minket Jamie Oliver, az étkezés reformere érdekel, és nem Jamie, a reality tévésztár. Azért hívtuk meg, hogy működjön együtt az étrendért felelő bizottságunkkal, de egy valóságshow túl sok drámát és konfliktust okoz" - magyarázta Robert Alainz, az iskolai körzet szóvivője. Megszabhatja az iskola, hogy mit egyen a gyerek? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Nem kell a Los Angeles-i iskoláknak Jamie Oliver


A 35 esztendős Oliver karrierje a csúcsán jár, kitüntette az angol királynő, és főzött már a Downing Street 10-ben is, a brit kormányfői rezidencián. Sokmillió dolláros birodalmat vezet, amely eddig húsz tévésorozatot, valamint számos különkiadást készített, tizennégy bestseller szakácskönyvet adott ki, és húsz éttermet, valamint  főzőiskolákat üzemeltet. De  élelmiszerellátó cége is van, főzéssel kapcsolatos termékeket árul, emellett egy jótékony alapítványt tart fenn hátrányos helyzetű fiatalok számára. A receptje egyszerű: az elhízás öl, de a friss hozzávalókból főzött ételek életeket mentenek. Ezzel a koncepcióval állít be az emberek konyháiba, az iskolákba és a vállalati tanácstermekbe.

A sztárséf második amerikai tévésorozatát azért akarta Los Angelesnek szentelni, mert ott található az ország második legnépesebb iskolai körzete, amelynek intézményeibe 650 ezer, zömmel rossz körülmények közül érkező gyerek jár, és ahol naponta 1,2 millió adag étel készül. Az iskolai körzet azonban korábbi rossz tapasztalatokra hivatkozva nemet mondott a tervre. Oliver végül mégis bebocsátást nyert a Los Angeles központjában fekvő West Adams középiskolába, ám két hét után a körzet illetékesei kiadták az útját. Jamie Oliver korábbi valóságshow-járól bővebben itt olvashatsz.


Pedig esze ágában sem volt bárkit is rossz színben feltüntetni - mondta el Oliver, aki stílusát dokumentaristaként festette le, aki meghökkentő elemeket csempész a műsorába. Például megtöltött egy iskolabuszt 57 tonna fehér homokkal, hogy bemutassa: az ízesített tejjel hetente ennyi cukrot fogyasztanak a Los Angeles-i diákok. Ám épp az efféle show-elemek nem nyerték el az illetékesek tetszését. Alainz elmondta: továbbra is szeretnének együttműködni Oliverrel, de a kamerákat nem engedik be az intézménybe.

Oliver pedig nem adja fel: miközben együtt dolgozik az iskolai szakácsokkal az egészséges menük összeállításán, türelmesen várja, hátha a körzet élén áprilisban várható változás után egy rugalmasabb vezetővel tárgyalhat a műsorról. "Azt akarom, hogy az amerikai közönség többre vágyjon. Talán néhány évbe is beletelhet, ezt elérni, de nagyon bízom benne, hogy ha mindenki összejön, megváltozik a dolog" - árulta el terveiről Jamie Oliver.

MTI
Hirdetés