Hogyan pályázhattok a Bursa Hungarica ösztöndíjra?

Eduline • 2017. szeptember 13.

Jó hír azoknak, akik támogatást szeretnének az egyetemi tanulmányaik idejére: idén ősszel is lehet pályázni a felsőoktatási támogatások egyik legnépszerűbb ösztöndíjára, a Bursa Hungaricára.

Fotó:Shutterstock

Mi is az a Bursa Hungarica?

Olyan hátrányos helyzetű, rászoruló diákok kérhetik ezt a támogatást, akik nappali tagozatos, teljes idejű jogviszonnyal rendelkeznek, vagyis nem számít, hogy állami ösztöndíjas vagy önköltséges formában tanultok, illetve felsőoktatási szakképzésben tanulók is megpályázhatják. Olyan diákok is jelentkezhetnek, akik a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat: ők csak azután kapják meg a támogatást, hogy bekerültek. Természetesen állandó lakcímmel kell rendelkeznetek a településen, ahol a támogatást kéritek.

Mennyi az összeg, amire pályázni lehet?

Az ösztöndíj két részből áll össze: az egyiket a hallgató lakhelye szerinti települési vagy megyei önkormányzat, a másik felét pedig az egyetem vagy főiskola biztosítja. A támogatás maximum három évig jár, összege havonta 5-10 ezer forint. Az átlagos támogatás 3500-4000 forint, tehát egy átlagos hallgató évi 74 ezret kaphatott az aktív hallgatói évei után. A leginkább rászorulók akár 100 ezer forintot is kaphattak.

Fotó:pixabay

Hogyan kell pályázni?

A pályázatban igazolni kell a hátrányos szociális helyzetet (jövedelemigazolás, költségek), a veletek egy háztartásban élőkről is nyilatkozni kell. A pályázati lapot elektronikusan kell benyújtani egy erre szolgáló felületen, ahol egy regisztráció szükséges az első pályázáskor. Fontos, hogy csak a programhoz "csatlakozott önkormányzatokhoz" adható be pályázat, erről a regisztrációs felületen is, de az önkormányzatnál is tájékozódhattok.

Meddig kell leadni a pályázatot?

Ha az önkormányzat nem csatlakozott a programhoz, ezt legkésőbb 2017. október 2-ig megteheti, tehát aki kellően elhivatott, az jelezze az önkormányzatnál, hogy pályázna.

Ki kell töltenetek online a jelentkezési űrlapot, miután a rendszer rögzítette, le kell adnotok minden igazolással és csatolmánnyal a településetek önkormányzatán legkésőbb 2016. november 7-ig. Aki lemarad, az csak a következő kiírásban vehet részt.

Ezt a dátumot tartsátok észben, ha pluszpontokat szereznétek a felvételin

Még pár napig van időtök jelentkezni az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre (OKTV), amelyért a felvételin többletpont jár, ha jó helyezést értek el. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal rendezi meg idén is. A versenyre a nappali képzésen tanuló középiskolai diákok jelentkezhetnek.