Tízmilliós nagyságrendű orosz támogatást kap a Debreceni Egyetem

Eduline • 2017. szeptember 12.

Több mint tízmilliós nagyságrendű támogatást kapott a Debreceni Egyetem az orosz Russzkij Mir Alapítványtól - írja a 24.hu.

Fotó:Stiller Ákos

A 24.hu azt írja, az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a lap most megkapta a vonatkozó megállapodásokat. Az egyetem és az alapítvány között 2016-ban megkötött egyik szerződés arról szól, hogy a Russzkij Mir térítésmentesen ad át a DE-nek bútorokat és műszaki berendezéseket. A beszerezendő bútorok és műszaki berendezések összege 51 323 euró, vagyis körülbelül 15 699 792 forint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, A Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén döntött úgy, hogy egyetemi díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A döntés ellen négy tanszék, hallgatók és oktatók tiltakoztak.

A Russzkij Mir alapítvány - a létrehozásáról szóló rendeletet Putyin írta alá - nem csak bútorokat, hanem könyveket is adományozott az egyetemnek. Az Orosz Központ könyvállományának egyik könyvgyűjteményét töltötték fel, melynek értéke 440 296 rubel, ami mai árfolyamon 1 959 438 forint.

A Russzkij Mir még egy együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel, mely „az egyetemes kultúra fontos részét képező orosz nyelv, irodalom és művészet terjesztését célozza meg, valamint orosz nyelvtanulási programok támogatását”.

Az együttműködés lényege, hogy a Debreceni Egyetemen létrehoznak egy Orosz Központot, és biztosítják annak működését.

Vizsgálat indul a Debreceni Egyetemen a Putyin-ellenes tiltakozások miatt?

„Nagyon érdekes, hogy ebből a négy tanszékből háromnál a tanszékvezetők a volt rektori vezetésből jönnek össze, és két tanszéknek meg ugyanaz a tanszékvezetője" - mondta a Hír TV-nek Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ellen indított tanszéki tiltakozásról.