A legtehetségesebb diákokat veszítik el a magyar egyetemek: ők külföldre mennek

Eduline • 2017. július 17.

A kompetenciaméréseket követően a legjobb budapesti, Pest és Győr-Moson-Sopron megyei gimnáziumokban töltötték ki a diákok a kérdőívet, így 961 végzős gimnazista válaszaiból kiderült, hogy miért és főként hová mennének szívesen, ha külföldi egyetemekről van szó.

Fotó:Wikipedia

A GVI friss kutatásából kiderül, hogy a diákok nagy százaléka a hazai felsőoktatási intézmények mellett megjelöl külfölni intézményeket is. Ezekbe az intézményekbe jelentkező diákok elsődlegesen az Egyesült KirályságbanAusztriában vagy Németországban szeretnének tanulni. A legtöbb diák a jobb oktatási rendszer miatt tanulna külföldön - írja a Portfolio.

Főleg az ingyenes helyekre pályáznak a diákok, és sokan (41%) hosszabb távon is gondolkoznak a külföldi tartózkodáson, valamint a megkérdezettek 17 százaléka legalább az egyetem elvézgése után szeretne külföldön maradni. Szintén magas (21%) azoknak az aránya, akik még nem tudják, hogy mennyi időre tervezik külföldi tartózkodásukat. 18 százalékuk szeretne a képzés befejezése után azonnal visszajönni Magyarországra - derül ki a kutatásból.

A diákok az oktatás jobb minősége mellett úgy vélik, hogy külföldön több lehetőségük van, jobb munkájuk vagy magasabb életszínvonaluk lesz. A harmadik leggyakoribb válasz a nyelvtudás fejlesztése volt.