Készülődsz a gólyatáborra? Segítünk, hogy ne légy elveszett

Eduline • 2016. augusztus 2.

Mi már rutinosak vagyunk, hallgass ránk!

Fotó:Wikipedia

A 2014-es ELTE-s gólyatábori botrányok óta több intézmény is a korábbiaknál komolyabban veszi, hogy milyen körülményeket biztosít a fiatal gólyák számára. Jogi eszközökkel azt már felszámolták, hogy a szervezők ne legyenek felelősségre vonhatók bizonyos esetekért - lévén a gólyák még nem beiratkozott egyetemi polgárok -, de ez nem jelenti, hogy magatokra ne figyeljetek oda.

18 évesen joggal gondolhatod, hogy tiéd a világ, és mindenki megérdemli a szórakozást egy olyan megfeszített időszak után, mint az érettségi és a felvételi. Az egyetemen vagy főiskolán egy-két keményebb éjszaka után mindenki megtanulja másnap reggel azt a mondatot, hogy "soha többé", miközben az éjjel elfogyasztott keserű ízét próbáljuk tejjel eltüntetni. Ezt azonban nem kell a gólyatáborban elkezdeni, ahol sokkal fontosabb, hogy tudatodnál maradva mérd fel a következő években téged körülölelő közeget.

Éppen ezért kötelező elmenni. Ne riasszanak vissza a rémtörténetek a gólyák szívatásáról, felejtsétek el a tömeg nyomását és csak azzal foglalkozzatok, ami titeket érdekel. Énekeld bátran az egyetemi indulókat - ennyi tömegpszichózis bőven belefér -, vegyél részt a többiekkel a vetélkedőkön. Ezek a találkozások jellemzően nagy barátságok kezdetei, de legalább a jegyzetszerzési esélyeidet ne szúrd el mindjárt az elején.

Már nem kellett vetkőzni a gólyatáborokban, de inni is alig lehetett

Szolidabbra vették a gólyatáborokat az egyetemek és főiskolák a tavalyi botrányok után. Az ELTE a gólyák szerint át is esett a túloldalra, annyira vigyáztak a hallgatókra, hogy inkább gyerektáborban érezték magukat - írta az Átlátszó. Mindenki a gólyatáborok reformálását ígérte, miután kiderült, hogy tavaly az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának táborában megerőszakoltak egy lányt.

A vetkőzős és itatós feladatoknak már leáldozóban a csillaga, hiszen nemet mondani bármikor jogodban áll. Ha mégis eléd tesznek a szervezők egy italt, még nem kell a szülőket felhívnod, de az ötödik itatós feladatnál már gondolj az éjszaka hátralévő részére, különösen a másnapodra! Kár lenne valami jóból kimaradni, csak mert elliptikus görbére kerültél az este. Egy-két felvételt is kínos lenne visszanézni, tehát jobb vigyázni, de a másik véglet, ha egyáltalán nem emlékszel semmire, ami jó történt veled.

Minden nap figyelj a regenerációra, ami a leginkább a vízfogyasztásban merül ki. Mindig próbálj valami sósat is reggelizni, hogy a szervezeted pótolhassa a szükséges elektrolitokat. Ha nem figyeltek, a kimerültség és a legyengült immunrendszer miatt megfázással kezditek a szeptembert.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!