Íme, a 10 legjobb európai egyetem

Eduline • 2015. március 23.

Taroltak a brit egyetemek a US News legjobb európai intézményeket rangsoroló listáján, de egy belga, egy német, egy francia és egy svájci intézményt is beválogattak a legjobb tíz közé.

Az európai egyetemek és főiskolák tömegével vonzzák az Egyesült Államokból érkező diákokat is, csak a 2012/2013-as tanévben több mint 150 ezer amerikai diák tanult a kontinensen, így a U.S. News összeállította a tíz legjobb európai intézmény listáját. A válogatásba azok az egyetemek és főiskolák kerültek be, melyeknek a legjobb a tudományos elismertsége, és a legkiválóbb kutatási eredményekkel rendelkeznek.

Az Arenberg-kastály, a Leuveni Katolikus Egyetem egyik épülete
Az Arenberg-kastály, a Leuveni Katolikus Egyetem egyik épülete
Fotó:Wikipedia

Tizedik helyezett lett a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem (K.U.Leuven), amely 1425-ös alapításával a világ legrégebbi ma is működő katolikus egyeteme. Az egyetemi könyvtár érdekessége, hogy 1922-ben itt, a Leuveni Kódexben fedezték fel az Ómagyar Mária-siralom szövegét.

Kilencedik lett a Manchesteri Egyetem, ahová 154 országból érkeznek cserediákok - ezzel megelőzve az összes többi brit egyetemet. Nyolcadik helyet szerezte meg a müncheni Lajos Miksa Egyetem (LMU), Németország második legnagyobb egyeteme, több mint 50 ezer hallgatóval, valamint egyike a három elit német egyetemnek.

Hetedik helyre került a párizsi Sorbonne természettudományi karából alakult Pierre és Marie Curie Egyetem (UPMC, vagy Paris 6), ahol a 34 ezer hallgatónak mintegy 20 százaléka külföldi. Az egyetemen ötezer kutató dolgozik több mint százhúsz laboratóriumban - nem csoda, hogy a Curie házaspárral együtt 18 Nobel-díjas tudóst bocsátott ki az egyetem és elődintézményei.

Hatodik lett a skóciai Edinburgh-i Egyetem, amely az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsora szerint is a kilencedik legjobb európai intézmény. Az egyetem több Nobel-díjasa mellett az alumnija közt tudhatja Alexander Graham Bellt és Charles Darwint is.

Ötödik helyet szerezte meg az 1855-ben alapított Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETHZ vagy ETH), amely kémia, fizika, villamosmérnöki és számítástechnikai területeken áll a legrangosabb európai intézmények között, és egyike az IDEA League intézményeinek.

University College London
University College London
Fotó:Wikipedia

Negyedik lett a University College London (UCL), amely több mint 20 ezer hallgatójával az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyeteme, valamint az Oxford és a Cambridge mellett tagja a három angol elit egyetemet tömörítő Golden Triangle-nek és az Európai kutató egyetemek szövetségének is.

A dobogóra további három brit egyetem került fel. Harmadik lett a természettudományi, műszaki, orvostudományi és üzleti területen oktató Imperial College London, ahová 125 országból érkeznek külföldi diákok. Az első két helyet kapta meg a nemzetközi rangsorokon mindig kiválóan szereplő két rivális intézmény: második lett a Cambridge-i Egyetem, első pedig az Oxfordi Egyetem. A Cambridge-hez összesen 89 Nobel-díjas köthető, itt végzett Stephen Hawking és Alan Turing is - akikről két zseniális film készült nemrég - az Oxford pedig 1096-os alapításával a Bolognai Egyetem után a világ legrégebbi ma is működő egyeteme. Skócia, Németország, Norvégia? Minden infó a külföldi továbbtanulásról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!