Túlélőcsomag kolisoknak: hét szabály, amit érdemes betartani

Eduline • 2014. szeptember 2.

A napokban több tízezer elsőéves költözik be az egyetemi-főiskolai kollégiumokba - íme, hét tipp az együttéléshez.

Nem barátot, hanem lakótársat kaptok

A lakótárs? Az lakótárs. Ha végül úgy alakul, hogy barátok lesztek, az csak jó, de ha nem megy, nem kell erőltetni a barátkozást. Mindez persze fordítva is igaz: nem biztos, hogy a legjobb barát/barátnő lesz a tökéletes lakótárs, az együttélés más műfaj.

Legyenek tiszták a játékszabályok

Igen, kell házirend - erre akkor ébredtek rá, amikor már ötödik napja szagoljátok a rendetlen szobatárs szennyes edényeit. Osszátok fel a feladatokat, beszéljétek meg, mikor hozhatjátok fel a barátaitokat, nyitva áll-e az ajtó a barát/barátnő előtt.

Fotó:Wikipedia

Kommunikáljatok

Ha mégis valami feszültség alakul ki, üljetek le, és beszéljétek át a problémákat. Veszekedés helyett őszintén mondjátok el, mi zavar titeket.

A magántulajdon szent

Ha a szobatárs megkérdezése nélkül nem veszitek kölcsön a holmiját, nem használjátok a tusfürdőjét/fogkrémét/testápolóját, rengeteg veszekedéstől kímélitek meg magatokat.

Figyeljetek az értékeitekre

Az egyetemi-főiskolai kollégiumokban sokkal több ember megfordul, mint a középiskolai kolikban - éppen ezért mindig zárjátok a szoba ajtaját, és ne hagyjátok a közös helyiségekben a laptopot, telefont, pénztárcát.

Osszátok be a pénzt

A legtöbb gólya most tanulja meg, hogyan kell beosztani a heti/havi apanázst. Írjátok össze, hogy az adott hónapban milyen költségekre számíthattok, így már az első héten meg tudjátok állapítani, belefér-e a büdzsébe egy-egy mozijegy vagy buli.

A bevételeket és a kiadásokat valamelyik mobilalkalmazással is vezethetitek: mi a Financiust, valamint a Bishinews és Hintersteiner appjait ajánljuk.

Főzzetek magatokra

Már többször ajánlottunk olyan étkezdéket és menzákat, ahol 600-700 forintból megebédelhettek, de a legolcsóbb megoldás azért mégis az, ha magatokra főztök. Ez a blog és ez a tumblr ugyan már nem frissül, de így is rengeteg olcsó étel receptjét megtaláljátok.

Campus life - evés-ivás, buli, könyv, kultúra kevés pénzből

Hol lehet 600 forintért ebédelni? A Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben jártunk, első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok, az Óbudai Egyetem VIII. kerületi campusa körül található étkezdékről itt, az Üllői úti kínálatról pedig itt találtok infókat.

Arról, hogy hogyan spórolhattok a tankönyveken, itt olvashattok. A 400-500 forintos színházjegyek titkát ebben a cikkünkben árultuk el, azt a témát pedig, hogy megéri-e bringával járni a budapesti egyetemekre, itt boncolgattuk.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!