Külföldi egyetemek tandíj nélkül: így szerezhettek diplomát ingyen

Eduline • 2014. szeptember 19.

Több európai országban ingyenes a felsőoktatás, így nem csak ösztöndíjakkal és Erasmusszal mehettek külföldre tanulni - akár diplomát is szerezhettek skandináv, német vagy skót egyetemeken.

Fotó:shutterstock

Skandináv országok

EU-s állampolgárként Finnország, Norvégia, Svédország és Dánia egyetemein sem kell tandíjt fizetnetek, bár a mindennapos kiadások jóval magasabbak, mint itthon. Svédországban havi 7-8000 koronát (240-270 ezer forintot), Finnországban 700-900 eurót (220-280 forintot), Dániában 6-8000 koronát (250-340 ezer forintot) érdemes szánnotok erre. Természetesen vannak ösztöndíjak, amelyeket külföldi hallgatóként is megpályázhattok, és részmunkaidős munkát is vállalhattok. A finn felsőoktatásról itt olvashattok, a svédről itt, norvégiai továbbtanulásról itt, a dániairól pedig ezen az oldalon találtok bővebb infókat.

Skócia

Bár Angliában sokszor komoly tandíjakat kell fizetnetek, Skóciában az első diploma megszerzése ingyenes az Európai Unió állampolgárainak. További részleteket ezen az oldalon találtok.

Ausztria és Németország

Az osztrák intézményekben is ingyenes a felsőoktatás, viszont ha csúsztok a diplomázással, akkor két félév után 360 eurót kell fizetnetek minden szemeszterért. Az ausztriai élethez havi 850-1000 euróra (260-310 ezer forintra) lesz szükségetek. Németországban tartományonként eltérő, hogy kell-e fizetnetek tandíjat, de itt is egyre jobban elterjedt az ingyenes felsőoktatás. Az osztrák felsőoktatásról itt, a németről pedig itt találtok további infókat.

Csehország, Szlovénia és Görögország

Csehországban és Szlovéniában az állami egyetemeken ingyenes az oktatás, viszont hátrányt jelenthet, hogy angol nyelvű képzésekből kisebb a választék. A csehországi megélhetés legalább havi 85-180 ezer forint. Görögországban néhány speciális képzés, például az MBA kivételével ingyenes a felsőoktatás és az egészségügyi ellátás is. A cseh felsőoktatásról bővebben itt, a szlovéniairól pedig itt olvashattok, a görög egyetemekről pedig itt találtok infókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!