Ilyen lesz a nyár utolsó bulija - Szeged, Tisza, Diana King Felsőoktatás
Eduline

Ilyen lesz a nyár utolsó bulija - Szeged, Tisza, Diana King

2011-ben utoljára ajánlunk nyári fesztivált, a szezon ugyanis a Szegedi Ifjúsági Napokkal ér véget. A záróbuli persze – szokás szerint – nagyszabású lesz, jön Kelis, Diana King, Danko Jones és a VHK is, sőt még környezettudatos divatbemutatót is tartanak a szervezők.

Nem sok minden van már a nyár és az őszi szemeszter kezdete között. Az egyik szerencsére Magyarország egyik legrégebbi fesztiválja, az 1968 óta megrendezett Szegedi Ifjúsági Napok, úgyhogy az index felvételéig hátralévő időt biztos nem lesz nehéz kellemesen eltölteni. A buli időpontja augusztus 24-28., helyszíne a szokásos módon az Újszegedi Partfürdő, a programban pedig akadnak hazai kedvencek és nagyobb külföldi nevek is, szóval az évek meg a rutin, a placc adottságai és a fellépők és a látogatók összjátékából minden valószínűség szerint idén is elég nagy buli kerekedik majd. A legjobb külföldi fesztiválokról itt olvashatsz.

Ha egy kicsit közelebbről is szemügyre vesszük, könnyen belátható, hogy a SZIN nem véletlenül került az ország legismertebb fesztiváljai közé. A régiónak egyértelműen a legnagyobb eseménye, időzítésének köszönhetően pedig nincs konkurenciája országos szinten sem – ráadásul több szempontból nagyon is szerencsés, hogy nyár végén rendezik, hiszen az évszakot és a buliszezont búcsúztató fesztiválra önmagában is van igény, másrészt az egyik legpatinásabb egyetemi városban tartják az összejövetelt, így ez egyben a szegedi hallgatók gyülekezője is az új tanév kezdete előtt.

A 2010-es Szegedi ifjúsági Napok - idén is nagy buli lesz


Mindezzel együtt a SZIN csak tiszteletbeli egyetemista fesztivál, tehát bennfenteskedéstől félni egyáltalán nem kell, a kapuk tárva-nyitva állnak minden rendű és rangú látogató előtt – a felsőoktatás résztvevői viszont számíthatnak rá, hogy az átlagosnál egy kicsit otthonosabb környezetben bulizhatnak. Ha pedig már szóba került a környezet, hát jegyezzük meg, hogy a helyszín miatt is méltán népszerű ez a fesztivál: a nap még általában süt ilyenkor – remélhetőleg most is fog –, ahhoz pedig ennél nem is kell több, hogy a Tisza partján fekvő Újszegedi Partfürdőben jól tudja érezni magát az ember.

Belépők
Bérlet augusztus 20-ig 15 900 (SZTE-s diákigazolvánnyal 13 500), a helyszínen 18 900 Ft
Napijegy augusztus 20-ig 5500, a helyszínen 6500 Ft (felező napijegy 3100 Ft)

Ennyi persze egy jó fesztiválhoz édeskevés, de aggodalomra semmi ok: a SZIN jó fesztivál, így a zenei felhozatalban idén is lehet találni elég izgalmas nevet a folyamatos pörgéshez. A „nagyok” közül itt lesz például a Shy Guy című dala miatt világszerte ismert jamaicai Diana King, az rnb-ben erős Kelis, az egyik legnagyobb kortárs rockandroller, a koncertjeit standupszerű konferanszokkal is turbózó Danko Jones, a komplett nagyzenekarral fellépő német elektro/world music banda, a N.O.H.A. és az orosz zenével kevert skát játszó Russkaja is.

Sőt mi több, a szervezők még a koncertjét egészségügyi okokból lemondó kanadai Simple Plan helyett is szereztek egy pótfellépőt, így csütörtökön sem kell majd az üres éjszakába kiabálni a nagyszínpad főműsoridejében, hanem lehet együtt üvölteni a Wheatusszal a Teenage Dirtbag című sláger sorait.A hazai felhozatalra áttérve mondhatnánk, hogy nincs meglepetés, mindenki megkapja, amire számít, de a SZIN esetében még ez sem igaz, az egyik honi fellépő ugyanis az a Vágtázó Életerő (magyarul a VHK) lesz, amelyik eleve nem ad sűrűn koncerteket, de most egy féléves szünet után tér vissza éppen itt, ezen a fesztiválon. De a Bin-Jip furcsa elektronikus zenéjétől a Depresszió elég egyértelmű rockján és a Heaven Street Seven jól ismert slágerein át a Hősök underground hiphopjáig és a Blind Myself metáljáig lesz minden.A SZIN-ről mindezen felül még egy dolgot érdemes tudni, ez pedig az, hogy a tokaji Hegyalja mellett ez Magyarország legkörnyezettudatosabb fesztiválja. Ennek már a korábbi években is több jele volt a külföldön általánosan elterjedt visszaváltható műanyagpoharak bevezetésétől a lebomló evőeszközök és tányérok használatáig, idén azonban egy minden korábbinál nagyobb akcióval folytatódik a hagyomány: pénteken a SZINdizájn Divatbemutatón profi és amatőr tervezők prezentálják kizárólag természetes és újrahasznosított anyagokból készült kollekcióikat, majd workshopokon a fesztiválozókkal közösen is alkotnak.

BA
Hirdetés