13 diákot lőtt le egy ámokfutó egy amerikai főiskolán Felsőoktatás
eduline/mti

13 diákot lőtt le egy ámokfutó egy amerikai főiskolán

Tizenhárom diákot ölt meg és legkevesebb húszat megsebesített az a fegyveres, aki csütörtökön nyitott tüzet az oregoni Umpqua Városi Főiskolán.

Vérengzésbe kezdett az oregoni Umpqua Városi Főiskolán egy huszonéves férfi, aki 13 diákot ölt meg és több mint 20 másikat megsebesített. Egy szemtanú elmondta, a fiú belőtt a tanterembe, a padlóra fektetett mindenkit, majd egyenként felszólította őket, álljanak fel és mondják el, milyen vallásúak. Ezután tüzet nyitott. Az nem derült ki még, hogy milyen vallásúakat ölt meg.

A támadó a kiérkező rendőrökkel tűzharcba került és életét vesztette. Négy fegyvert találtak nála. Később a hatóságok a 26 éves Chris Harper Mercerként azonosították.

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített.

"Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül" - írta Harper Mercer, akinek a lövöldözés óta több oldalt is létrehoztak a Facebookon. Megtalálták egy internetes párkereső oldalon is, amiből kiderül, kedvenc elfoglaltsága a "zombik gyilkolása" volt és még mindig a szüleivel élt.

A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.

Hirdetés