Ilyen szakmákat tanulhattok érettségi nélkül Felnőttképzés
Eduline

Ilyen szakmákat tanulhattok érettségi nélkül

Belevágnátok egy OKJ-s képzésbe, de nincsen érettségitek? Mutatjuk azokat a szakmákat, amelyeket érettségi bizonyítvány nélkül is kitanulhattok. Fontos azonban tudnotok, hogy 2020. szeptemberétől jelentősen átalakul a felnőttképzés rendszere is, erről is összegyűjtöttük a legfontosabb infókat.

Jelenleg még a képzések többségénél választhattok, hogy nappali, esti vagy tanfolyami formában fogjátok elvégezni, jövőre azonban jelentős átalakulások várhatóak. A most és a 2020. szeptemberétől elkezdhető képzéseket az Országok Képzési Jegyzék (OKJ) oldaláról tudjátok letölteni itt.

A 21-35. közötti jelzésű képzések (vagyis 21, 31, 32, 33, 34, 35) azok, amelyek elvégezhetőek érettségi megszerzése nélkül is. Ezeket a jelzéseket a képzés szintjénél, vagyis a második oszlopban megjelenő számoknál kell nézni a letöltött Excel-táblában. Azt pedig, hogy adott szakmát milyen formában tanulhatjátok, a szakmalistáknál "A képzés munkarendje" című oszlopban nézhetitek meg, ez ugyebár jelenleg vagy E (esti), vagy N (nappali) vagy pedig TK (tanfolyami képzés). Az összes betűkód jelentését megnézhetitek a magyarázat fülnél is.

A tanfolyami forma előnye az, hogy rövidebb a képzés, a beosztása pedig jobban igazodik a munkaidőhöz, a felnőttképzők által kínált tanfolyamok pedig év közben többször is indulnak. A tanfolyamokért ugyanakkor fizetni kell, ellentétben az iskolai rendszerű képzésekkel, amelyekből kettőt továbbra is ingyen végezhettek el nappali vagy esti képzésen.

A konkrét tanfolyamok kereséséhez használhatjátok a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresőjét is, amelyben szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek.

Nem lesz választás

A 2020. szeptember 1-jétől hatályos Országos Képzési Jegyzék (OKJ) értelmében radikálisan lecsökken azoknak a szakmáknak a száma, amelyeket a felnőttoktatás keretében iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában lehet tanulni. Ezek alól azonban valamelyest kivételt képeznek az érettségi nélkül megszerezhető szakmák, ugyanis ezek javarészét kizárólag csak tanfolyami formában végezhetitek el.

Sőt, néhány kivételt leszámítva csak az érettségi nélkül megszerezhető szakmák tanulhatóak majd tanfolyami formában 2020. szeptemberétől. Ezekért a képzésekért majd fizetni is kell, ilyen például az állatgondozó, a dajka, a pénztáros, valamint a szobafestő képzés is.

A csak iskolai keretek között végezhető szakmák között pedig szerepel többek között az ács, a burkoló, a cukrász, a gépi és CNC forgácsoló, valamint a hegesztő szakma is - ezeket ingyen tudjátok majd megszerezni.

A változásokról bővebben itt olvashattok.

Milyen szakmákat tanulhattok érettségivel? Radikálisan átalakul a lista

Hol találjátok azoknak a szakképesítéseknek a listáját, amelyekhez érettségi végzettségre van szükség, és mi változik 2020 szeptemberétől? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés