Nem is gondolnátok, hogy mikre képes ez az új meseolvasó alkalmazás

Eduline • 2017. szeptember 10.

A Szegedi Tudományegyetem Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjában folytatott kutatások azt bizonyították, hogy a BOOKR Kids interaktív könyveinek új nyelvi, képi, kommunikációs, performatív minőségei a befogadói figyelmet hosszú távon fenn tudják tartani, és eredménnyel vonhatók be a nevelés, az oktatás és az önművelés folyamatába - írja a hvg.hu.

Fotó:BOOKR Kids

A vizsgálatok óvodás, normál képességű és hallássérült alsó tagozatos gyermekekre, valamint a meséket közvetítő pedagógusokra is kiterjedtek - írja a hvg.hu.

Az alkalmazás készítői szerint folyamatos vitatéma, hogy jó ötlet-e a gyerek kezébe táblagépet vagy okostelefont adni. Ha pedig már engedélyezett a képernyő, a konfliktus tovább fokozódik: mennyit, mikor és mit? A legtöbb szülő egyetért abban, hogy egy tablet könnyebbé teheti a gyerek és persze a szülő életét egy hosszú autóúton vagy az orvosi rendelőben.

Fotó:AFP / RIA Novosti / Konstantin Chalabov

Az iPhone-okra, iPadekre és androidos készülékekre is elérhető BOOKR Kids egy digitális Mesetár, amelyben már több mint 200 interaktív mesekönyv található. Minden mese gazdagon animált, kikapcsolható hangos felolvasás tartozik hozzájuk, valamint olyan képességfejlesztő játékok, amelyek támogatják a szövegértést, a helyesejtés-tanulást és a helyesírást is.

A mesehallgatás, majd a meseolvasás, amelyeknek megalapozásához a BOOKR Kids-mesék hozzájárulnak, az alkotók szerint fontos módszerei a hang-betű kapcsolat felismerésének, az olvasási technika fejlesztésének, valamint a helyesírás kialakulásának. A készítők szerint céljuk, hogy a kisgyerekek ne szakadjanak el a klasszikusnak számító történetmeséléstől és az olvasástól, hanem a digitális térben, az ő terepükön ismerkedjenek meg a mesék világával.

Ti tudjátok, hogy kinek a verséből idézünk? Teszt

Lássuk, mennyire vagytok jók az irodalmi kvízekből. Ebben a tesztben tíz híres magyar versből idézünk, ti tudjátok, hogy ki írta őket? Vajon nektek hibátlan lesz az egész?