Ezeket a könyveket olvassák a diákok a különböző országokban

Eduline • 2017. augusztus 10.

Az Egyesült Államokban a diákok többsége a Ne bántsátok a feketerigót! olvassa el az iskolás évei alatt, míg a német fiatalok Anna Frank naplóját olvassák el diákként - derült ki a TED-Ed Blog körkérdéséből. Vajon a többi országban mit olvasnak iskolás éveik alatt a gyerekek?

Fotó:pixabay

Milyen klasszikus könyveket adnak a diákoknak?

Ezt a kérdést tették fel, és a következő válaszok érkeztek:

Albánia

Ismail Kadare - Kronikë në gur (1971) 

Ez a regény angolul a Chronicle in Stone címen jelent meg. A történet egy gyermek szemszögéből meséli el, és mutatja meg, hogy a különböző hódító erők - az olasz fasiszta, a görög és a náci - hogyan hatnak egy albán kisváros életére a második világháborúban.

Nigéria

Chinua Achebe - Things Fall Apart (1958)

A történet Nigériában az 1900-as években játszódik. Okonkwo az igbo vezető és falusi birkózó bajnokot mutatja be, az ő hatalomra és dicsőségre vezető utatját végül pedig a bukását a fehér gyarmatosítók ellen.

Ausztrália

John Marsden - Tomorrow, When the War Began (1993)

A Holnap, amikor elkezdődött a háború egy tizenéves lány és barátai történetét meséli el, akik visszatérve egy kempingtúrából, rádöbbennek, hogy egy ismeretlen haderő elfoglalta Ausztráliát.

Pakisztán

Mohsin Hamid - The Reluctant Fundamentalist (2007)

A regény magyarul a Kétkedő fundamentalista címen jelent meg. A nemzetközi bestseller, egy pakisztáni ember történetét követi, hogy miként változott az Egyesült Államokban töltött ideje, a 2001. szeptember 11-i események előtt és után.