Vállalkozhattok szakképesítés nélkül? Itt a válasz

Eduline • 2017. július 17.

Számos olyan tevékenység létezik, amelyre csak képesítés birtokában indítható vállalkozás. Ennek hiányában vagy elkezdett képzés esetén van-e mód vállalkozásra? Erre a kérdésre válaszol az Adózóna egy cikkben.

Ha titeket is érdekel, hogy válalkozhattok-e képesítéshez kötött tevékenységre képesítés nélkül, akkor itt a válasz és egy példa a helyzetre.

 Egy fotózással foglalkozó fiatal vállalkozást szeretne indítani, de a fotózás szakképzettséghez kötött vállalkozói tevékenység, és neki nincs meg a végzettsége. Az OKJ-s képzést idén szeptemberben tudja elkezdeni. A megkezdett OKJ-s képzés szakképzettségnek minősül-e, és indíthatja-e a vállalkozást szakképzettként? Illetve, ha nem minősül szakképzettségnek a megkezdett OKJ-s képzés, akkor milyen alternatív lehetőség áll rendelkezésére, hogy hivatalosan fotózhasson és számlát tudjon adni?

A kérdésre Szipszer Tamás mérlegképes könyvelő válaszolt: A már hivatkozott 21/2010. NFGM rendelet 1. § (1) bekezdése alapján egy adott tevékenység csak a meglévő képesítés birtokában végezhető, függetlenül a tevékenységvégzés formájától. Tehát ez azt jelenti, hogy aki az adott képesítéshez kötött tevékenységet ténylegesen folytatja, annak rendelkeznie kell az ahhoz szükséges végzettséggel. 

A teljes cikket és a választ elolvashatjátok az Adózóna oldalán.