Tuti spórolási tippek leendő egyetemistáknak (is)

Eduline • 2017. május 29.

Bár az idei félévnek hamarosan vége, a most felvételizők valószínűleg már előre gondolkoznak azon: mégis hogy fognak megélni egyetem mellett? Mi most összeszedtünk pár valóban hasznos spórolási tippet annak érdekében, hogy a tanulás mellett ez legyen a lehető legkisebb stresszforrás.

Fotó:Fülöp Máté

1. Bevásárlás

Nyilván a fogyasztási cikkekkel kapcsolatos kiadások mindenkinél másak - kinek mire van szüksége. Azonban érdemes odafigyelned arra, hogy bevásárláskor egyrészt teli hassal menj be az üzletbe, így elkerülöd azt, hogy az épp korgó gyomrod olyan termékeket vetessen meg veled, amik csak a pillanatnyi igényeidet elégítenék ki.

Másrészt, mindenképpen írj előtte bevásárlólistát, és tartsd is magad a leírtakhoz. Hidd el, tényleg csak arra van szükséged, amit előre összeírtál, hat zacskó gumicukorra nincs.

Amit még megtehetsz, hogy tudatodan az alsó polcokról vásárolj. Viccesen hangzik, de tényleg praktikus. A szupermarketekben szemmagasságban helyezik el a drágább, márkásabb termékeket, míg az ugyanolyan jó minőségű, de névtelen cikkeket lentebb találod.

Fotó:Pexels

2. Nagyobb beruházások

Ha úgy döntöttél, ideje beszerezned valamilyen számítástechnikai kütyüt vagy nagyobb kiadást jelentő terméket, ne kezdj azonnali keresgélésbe. Várj legalább egy, de inkább két hetet. Mérd fel, tényleg szükséged van-e rá, vagy csak az új dolog iránti vágy hajt.

Ha pedig azt érzed, valóban meg kell venned, nyomozz egy kicsit az interneten: biztos megtalálod valahol akciósan.

Amit még érdemes végiggondolni, nem tudnád-e beszerezni használtan a kinézett felszerelést. Egy féléves, párszor használt tablet ugyanannyira  hasznos, mint egy vadonatúj a boltból. Csak az áruk különbözik.

Fotó:AFP / Carl Court

3. Kereskedj!

Fogadjunk, hogy van egy csomó cuccod, amit legalább egy éve elő se vettél, mégis ott porosodik a szobádban. És hány olyan ruhát találhatnál a szekrényedben, ami a "majd egyszer még felveszem" kategóriába tartozik.

Ne nézegesd őket tovább, és ne használd porfogónak. Hétvégi bazárokban vagy akár az interneten is el tudod őket passzolni. A Facebookon egyre több például az olyan csoport, ami használt ruhák cseréjére szakosodott. Minek tartanál a szekrényedben több tízezer forintot, ha a pénztárcádban is lehet?

Ezeket a jól fizető állásokat a friss diplomások is megcsíphetik

Pályakezdőként állást kerestek? Utánajártunk, milyen lehetőségek vannak az SSC-kben, vagyis a szolgáltató központokban. Milyen nyelvtudással lehet bekerülni ezekre a munkahelyekre, és milyen feladatokat kell ellátni? A SSC a shared service center rövidítése - magyarul szolgáltató központok.