Eddig kell nyelvvizsgáznotok ahhoz, hogy megkapjátok a többletpontot a felvételihez Érettségi-felvételi
Eduline

Eddig kell nyelvvizsgáznotok ahhoz, hogy megkapjátok a többletpontot a felvételihez

Számos diák az utolsó pillanatra hagyja a nyelvvizsga megszerzését a felvételi előtt. Melyek azok az utolsó időpontok, amelyeken ha sikeresen lenyelvvizsgáztok, még időben megkapjátok a bizonyítványt?

Néhányan úgy gondolják, nem lehet probléma, ha nem érkezik meg a nyelvvizsga bizonyítvány a felvételi jelentkezésig, mert igazoló lappal úgyis tudja bizonyítani a sikeres vizsgát. Habár valóban lehet ilyen dokumentumot kérni a nyelviskoláktól, ezek nem számítanak hivatalos iratnak, és a felvételinél sem fogadják el őket. Ezért érdemes úgy kalkulálni a nyelvvizsga időpont kiválasztását, hogy számolunk a bizonyítvány kiállításának idejével is.

Mennyi idő alatt állítják ki a bizonyítványt?

A legtöbb nyelvvizsgaközpont, például a BME és a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, és a DExam is a vizsgától számított 60 napon belül állítja ki a nyelvvizsga bizonyítványt. Az Euroexamnél is nagyjából ugyanennyi idővel lehet számolni, 20 munkanapot kell várni az eredményig, ezután pedig 5 hét (plusz 4-5 nap) alatt állítják ki a bizonyítványt.

Tehát a sikeres vizsga után még két hónap, mire kézben lesz a bizonyítványotok.

A végső határidő

A felvételi jelentkezéseknél szerencsére nem kikötés, hogy a határidőig meglegyen minden többletpontot igazoló dokumentumotok, ugyanis van pótlási lehetőség. Ha a keresztféléves felvételi határidejéig, vagyis november 15-ig nem tudjátok feltölteni a Felvi rendszerébe a nyelvvizsgátokat, nincsen semmi probléma, mert később is megtehetitek. A dokumentumot pótlására legkésőbb 2019. január 10-ig van lehetőségetek. Tehát ha most ősszel nyelvvizsgáztok, addig még bőven megkaphatjátok az azt igazoló dokumentumot is.

Rendes felvételinél pedig átlalában július 10-e körül szokott lenni a pótlási határidő. Ebből kiindulva még egy jól időzített májusi vizsga is beleférhet, de azért jobb, ha nem centizitek ki.

Hirdetés