Több diák rosszabbul járt az érettségik helyett kidolgozott osztályozási rendszerrel Érettségi-felvételi
Eduline

Több diák rosszabbul járt az érettségik helyett kidolgozott osztályozási rendszerrel

Nem vált be száz százalékosan az Angliában bevezetett osztályozási rendszer, amit a koronavírus miatt elmaradt érettségi jegyek helyettesítésére dolgoztak ki. Egy fiatal lány kijelentette, tönkretették az életét.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Angliában nem tartották meg az érettségi vizsgákat, a végső osztályzatokat az Ofqual által kidolgozott modell szerint határozták meg. Eszerint az osztályban felállított rangsor, a korábbi osztályzataik és a tanáraik értékelése alapján kaptak jegyeket a diákok. Azért döntöttek így az oktatásért felelős vezetők, hogy a tanulók továbbtanulását és a későbbi munkavállalását ne befolyásolja hátrányosan a járványhelyzet, azonban a megszületett eredmények hagynak némi kivetnivalót maguk után.

Egy idén felvételiző be is számolt a BBC-nek az őt ért sérelmekről. A diáklány jegyei három osztályzattal lettek rosszabbak, mint arra számíthatott, és így nem került be az egyetemre, ahova jelentkezett. Az első gondolata az volt, hogy tönkretették az életét. Ezzel a lány nem volt egyedül, ugyanis Angliában a felvételizők 36%-nak lettek rosszabbak a jegyei, mint amit a tanáraik korábban megjósoltak nekik.   

A kétségbeesett diák a BBC Radio 4 Any Questions műsorában szembesítette a történtekkel Nick Gibb oktatási minisztert. A miniszter szerint ritka, hogy valakit ennyire - három osztályzattal - leminősítsenek, és ennek nem kellett volna megtörténnie. Majd a lány félelmeire reagálva azt is hozzátette: biztosítja róla, hogy ez nem fogja tönkretenni az életét.

Nick Gibb bevallotta, hogy vannak tökéletlenségek a rendszerben, és kijelentette, legkésőbb szeptember 7-ig megvizsgálják a fellebbezéseket. Az viszont még nem tisztázott, hogy az új jegyek hogyan lesznek meghatározva. Szóba kerülhet, hogy a diákok tanárai javasolnak egy osztályzatot, de akár meg is tarthatják pótlólag a vizsgákat.

Újabb országokban döntöttek a tanévkezdésről

Hamarosan kezdődik a következő tanév, ezért a különböző országok sorra jelentik be a tanévkezdéssel kapcsolatos intézkedéseiket. Már Romániában, Szerbiában és Törökországban is megszületett a döntés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.