Nem értetek egyet a felvételi döntéssel? Már csak néhány napig tudtok reklamálni Érettségi-felvételi
Eduline

Nem értetek egyet a felvételi döntéssel? Már csak néhány napig tudtok reklamálni

Idén is indíthatnak közigazgatási pert a felsőoktatásba felvételizők az Oktatási Hivatal (OH) ellen, ha nem értenek egyet a besorolási döntéssel. Viszont ennek is van egy határideje, ami a napokban jár le. Mutatjuk.

Jogorvoslat kérésére több szabály is vonatkozik, többek között az, hogy csak közigazgatási peren keresztül tudjátok kérni az eredmény felülvizsgálatát.

Meddig reklamálhattok?

A keresetet kizárólag a besorolási határozat közlése után tudjátok benyújtani, amit a Felvin keresztül kaptok meg legkésőbb augusztus 5-ig. Ezután 15 napotok lesz elindítani a folyamatot az Oktatási Hivatal ellen.

Mikor indíthattok pert?

Fontos tudnotok, hogy csak abban az esetben tudjátok elindítani a pert, ha a Hivatal által elkövetett jogszabálysértés történt, amit pontosan meg tudtok jelölni a keresetlevélben.

Hova kell elküldenetek a felülvizsgálati kérelmet?

A keresetlevelet a jogvita eldöntésére illetékes Fővárosi Közigazgatási- és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani - az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton (3 példányban) a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímre.

Mikorra várható eredmény?

A bíróságnak a levél megérkezésétől számítva 45 napja van elbírálni a kérést, majd kézbesíteni azt nektek.

Milyen esetekben nem élhettek a jogorvoslat lehetőségével?

Ebben az ügyben méltányosság gyakorlásának nincsen helye - hangsúlyozza a Felvi tájékoztatója. Ez azt jelenti, hogy utólag végzettséget, eredményt vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat nem fogadhatnak el - vagyis, ha ezeket nem töltöttétek fel a határidő lejárta előtt a Felvire, akkor azok már semmiképp sem vehetők figyelembe ebben a felvételi eljárásban. Ezen kívül a besoroláshoz szükséges, méltányosságból kért pont megadása sem lehetséges.

Nem vettek fel benneteket a választott szakra? Nem kell elkeserednetek, ugyanis idén is van pótfelvételi, amiről itt találjátok a szabályokat, határidőket és a legfontosabb tudnivalókat.

Mi kell a beiratkozáshoz - három dolog, amire szükségetek lesz

Bár a jelenlegi helyzetben még az sem biztos, hogy az egyetemek személyesen tartják idén a beiratkozásokat, néhány papírra szükségetek lesz, hogy hivatalosan is egyetemi hallgatóvá válhassatok. Összeszedtük, mire lehet szükségetek ehhez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés