Újabb egyetemeket alakítanak át, még mindig rengeteg kérdés van az érettségi körül – a hét legfontosabb hírei röviden Érettségi-felvételi
Eduline

Újabb egyetemeket alakítanak át, még mindig rengeteg kérdés van az érettségi körül – a hét legfontosabb hírei röviden

Még mindig nincs döntés az idei érettségiről, de az új tankönyvjegyzék már megjelent a héten. Az egyetemisták számára sem egyszerű a távoktatás, ráadásul úgy néz ki, hogy a végzős hallgatóknak a szakdolgozatukat is online kell majd megvédeniük, és újabb hat egyetemre vár átalakulás. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei és cikkei.

Mi lesz az érettségivel?

Bár Angliában már kiderült, hogyan fogják osztályozni az idei érettségizőket, nálunk még várni kell a válaszra. A kormány azt ígérte, hogy a jövő hét folyamán megszületik a döntés.

A héten arról is írtunk, hogy a volt oktatási miniszter is azt kérte a kormánytól, ne legyen hagyományos érettségi: vagy csak az írásbelit, vagy csak a szóbelit tartsák meg. Kedden nektek is feltettük a kérdést, ti mit csinálnátok az idei érettségikkel. A szavazás lezárásáig kereken 100 010 válasz érkezett. A részletes eredményeket itt nézhetitek meg.

Újabb hat egyetemen jön a Corvinus-modell

A kormány arról döntött, hogy az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is új struktúrában működik majd tovább. Erről részletesebben itt írtunk.

A héten az is kiderült, hogy a kormány az érintett egyetemeket nem informálta megfelelően, ugyanis a Kaposvári Egyetemhez nem jutottak el a részletek a bejelentett átalakulásokról, illetve a Szent István Egyetemmel történő összeolvadásukról sem.

Megjelent a következő tanév tankönyvjegyzéke

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2020/2021-es tanév tankönyvjegyzékét. Ahogy korábban írtunk róla, az új, átdolgozott tankönyvek nem készülnek el az idén szeptemberi iskolakezdésre szóló berendelési határidőig, ezért az iskolák kénytelenek ismeretlenül megrendelni majd a könyveket.

Online államvizsgák várhatnak a hallgatókra?

Lehetséges, hogy ez lesz az első olyan év, amikor minden egyetemista online vizsgázik, és a diplomázók is videóhívásban fognak záróvizsgázni a járványhelyzet miatt. Erről itt írtunk részletesebben.

Milyen a távoktatás az egyetemeken?

Az általános- és középiskolások, a tanárok és a szülők után, most az egyetemisták véleményét is kikértük a távoktatással kapcsolatban. Itt olvashatjátok el a tapasztalataikat.

A héten kedves üzenetekből sem volt hiány

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, a Mezőtúri II.Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Kéttanítási nyelvű Általános Iskola és a hajdúszoboszlói Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola tanárai és munkatársai is „Hiányoztok” felirattal üzentek az otthonmaradó diákoknak. A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában azonban a diákok szerettek volna üzenni a tanáraiknak, de egy megható videó is napvilágot látott, amelyben a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola diákjai köszönték meg az egészségügyben dolgozók munkáját.

Mennyit keresnek a pályakezdő diplomások? Itt vannak az adatok

Évente nagyjából ötvenezer hallgató fejezi be tanulmányait a felsőoktatásban. De vajon milyen fizetésekre számíthatnak a pályakezdők? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés