Fontos számok a felvételiben: ezeket érdemes még átnézni a jelentkezés előtt Érettségi-felvételi
Eduline

Fontos számok a felvételiben: ezeket érdemes még átnézni a jelentkezés előtt

Hamarosan itt a jelentkezési határidő utolsó napja a 2020 felvételiben. Rengeteg dologra kell odafigyelni a jelentkezés során, szinte mindenhol láthattok számokat, amiknek nagy jelentősége lesz a felvételi későbbi részében vagy akár az egyetem alatt is. Most megnéztük, hogy melyik mit jelent.

A felvételi sorrend és a megjelölt képzések száma

Az egyik legfontosabb dolog a felsőoktatási felvételin a sorrend. Amennyiben több képzést szeretnétek megjelölni, a kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítania. A jelentkezési sorrend kialakításánál az a lényeg, hogy azt a jelentkezési helyet jelöljétek meg elsőként, ahová a leginkább szeretnétek bekerülni, utolsó helyre pedig ahová a legkevésbé.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzést tudtok megjelölni és mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is választhatjátok.  Ha hatnál több képzést szeretnétek megjelölni a felvételiben, akkor a  további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Erről bővebben olvashattok itt.

Finanszírozási forma, eltérő összegek

A sorrend felállításakor érdemes figyelembe vennetek a választott képzés finanszírozási formáját is. Ha költségtérítéses szakot jelöltök meg, akkor nézzétek meg, hogy mennyibe kerül az adott szakon egy félév, érdemes összehasonlítani más intézményekkel, ahol megtalálható ugyanaz a szak.

Hányan jelentkeztek az előző évben a kiszemelt képzésre?

Hasznos lehet, ha megnézitek a korábbi évek statisztikáit, így ti is jobban tudtok mérlegelni. Korábban írtunk a 2019-es év top 10 alap és mesterszakáról. A Felvi oldalán meg tudjátok nézni a korábbi statisztikákat az alapján, hogy mire vagytok kíváncsiak.

Ponthatárok

Sokat segíthet ha átböngészitek a tavalyi év ponthatárait, illetve van néhány egyetem, mely bizonyos szakokra előzetes ponthatárokat húzott meg. Erről bővebben itt írtunk.

Hányan kerülhetnek be a képzésekre?

Egy adott egyetem adott szakának meg tudjátok nézni a kapacitásszámát. A kapacitásszámnál látjátok a minimum és a maximum számot. A kapacitásszám azt jelenti, hogy az adott intézmény az adott évben maximálisan hány – a felsőoktatási felvétel feltételeit teljesítő – jelentkezőt vehet fel az első évfolyamra.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hogy egy adott egyetemre hány jelentkezőt vesznek fel idén, akkor itt megnézhetitek az intézmények kapacitásszámait.

5+1 tipp felvételizőknek az utolsó pillanatokra: így könnyebb lehet a szakválasztás

Már csak néhány napig lehet leadni a felsőoktatási felvételi jelentkezéseteket, de még mindig nem tudjátok, hogy milyen szakot jelöljetek meg elsőnek? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel könnyebb lehet a választás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés