Ingyenes felvételi felkészítőt indít a kormány a kötelező emelt szintű érettségi miatt Érettségi-felvételi
Eduline/MTI

Ingyenes felvételi felkészítőt indít a kormány a kötelező emelt szintű érettségi miatt

Irány az egyetem 2020! elnevezéssel ingyenes felvételi felkészítő programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a programmal az érettségivel már rendelkező, a felsőoktatásba jelentkezni kívánó diákoknak szeretnének segíteni, akik a köznevelés rendszeréből már kiléptek. 

Kifejtette: 2020-ban változnak a felvételi követelmények, és az emelt szintű érettségi kiemelt szerepet játszik a jövőben, egy tárgyból kötelező lesz letenni. Egy ilyen módosítás felelősséggel jár - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a köznevelési intézményekben a tanulók felkészítése már az új szabályoknak megfelelően zajlott. Ugyanakkor a tárca érzékelte, hogy van egy olyan jelentkezői kör, amely már "nincs a rendszerben", mert több éve érettségizett. Úgy számolnak, hogy a programon keresztül több ezer diáknak tudnak majd segíteni a felkészülésben - jelezte az államtitkár.

Milyen feltételekkel kerülhettek be egyetemre, főiskolára 2020-ban? Itt a teljes lista

Mit kell teljesítenetek a 2020-as felsőoktatási felvételin ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hozzátette: délután szervezik a programokat, amelyeket olyan pedagógusok tartanak, akik a középiskolásokat is felkészítik az emelt szintű érettségire.

Mintegy 50-60 intézmény indít várhatóan ilyen tanfolyamot, a jelentkezők számától függően. A programra minden nagykorú, cselekvőképes, tanulói jogviszonnyal nem rendelkező, gimnáziumi érettségit december 31. előtt szerzett magyar állampolgár jelentkezhet, aki emelt szintű érettségi szeretne tenni a 2020 május-júniusi vizsgaidőszakban - írják.

Minden megyében szerveznek emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokat magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, angolból, németből, fizikából, biológiából, kémiából vagy földrajzból.

A heti kétórás, csoportos felkészítők 2020. január második hetében kezdődnek, és április 30-ig tartanak. A csoportok minimális létszáma 8 fő, ha ezt nem éri el a jelentkezők száma, akkor a szervező intézmény és fenntartó dönti el, hogy elindítják-e a felkészítőt. A részvétel ingyenes, de a jelentkezőnek írásban vállalnia kell, hogy az általa előzetesen megjelölt felkészítőn részt vesz. Jelentkezni Klebelsberg Központ oldalán tudtok majd.

Változtak a pontszámítási szabályok: kalkulátor a 2020-as felvételihez

A középfokú nyelvvizsga követelményét eltörölték, a kötelező emelt szintű érettségi viszont megmaradt. Pontszámító kalkulátorunkkal megtudhatjátok, hány pontot szerezhettek a 2020-as felsőoktatási felvételin.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés