Véget értek az emelt szintű szóbelik az őszi érettségin: így pontozzák a vizsgákat Érettségi-felvételi
Eduline

Véget értek az emelt szintű szóbelik az őszi érettségin: így pontozzák a vizsgákat

Hogyan áll össze az érettségi pontszáma és osztályzata, milyen eredményt kell elérni a ketteshez vagy az ötöshöz, és mit tehettek, ha nem értétek egyet a szóbeli értékelésével?

Az őszi érettségi emelt szintű szóbeli vizsgái már lezárultak, a középszintűeket november 18. és 22. között tartják.

A végleges százalékos eredmény és osztályzat az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért eredményből áll össze, így ha a szóbelin remekeltek, valamivel feljebb tornászhatjátok a jegyeteket. Az írásbelinek ugyanakkor nagyobb a súlya: a szóbeli magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből 150-ből 50 pontot, matematikából középszinten 150-ből 50, emelt szinten pedig 150-ből 35 pontot ér. Idegen nyelvből a szóbelin középszinten 150-ből 33 pontot, emelt szinten 150-ből 30 pontot lehet szerezni.

A ketteshez közép- és emelt szinten is összesen legalább a pontok 25 százalékát kell elérnetek, ugyanakkor ahhoz, hogy meglegyen az érettségi, az írásbelin és a szóbelin - az idegen nyelvi érettségin pedig mind az öt vizsgarészből - is legalább 12 százalékos eredményre van szükség.

Középszinten az ötöshöz 80 százalékos, emelt szinten pedig 60 százalékos eredményt kell elérnetek. A pontos százalékok és osztályzatok középszinten:

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

És emelt szinten:

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Ha nem történt jogszabálysértés, a szóbeli vizsgán megállapított pontszámot el kell fogadni, nem lehet felülvizsgálni. Fellebezést jogszabálysértésre hivatkozva lehet benyújtani az érettségi vizsga eredményének kihirdetését követő öt napon belül a köznevelési feladatot ellátó hatósághoz, a kormányhivatal által működtetett vizsgabizottság esetén az Oktatási Hivatalhoz. A részleteket az OH honlapján olvashatjátok.

A szóbeli vizsgák feladatairól és pontozásáról itt olvashattok részletesen, az őszi érettségiről szóló összes cikkünket pedig itt találjátok.

Itt vannak az őszi érettségi feladatsorai és megoldásai: minden vizsga egy helyen

A héten véget értek az őszi érettségi írásbeli vizsgái. Itt nézhetitek meg az összes feladatsort és megoldást közép- és emelt szinten.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés