Ilyenek lesznek a szóbeli vizsgák az őszi érettségin: feladatok, pontszámítás Érettségi-felvételi
Eduline

Ilyenek lesznek a szóbeli vizsgák az őszi érettségin: feladatok, pontszámítás

Alig egy hét múlva kezdődnek a szóbeli vizsgák az őszi érettségi időszakban. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Az őszi érettségi írásbeli vizsgái már lezárultak - az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintűeket pedig november 18. és 22. között tartják.

Hogyan zajlik a szóbeli vizsga és hogyan pontozzák?

Magyar nyelv és irodalomból emelt szinten 20, középszinten 15 perc áll majd a diákok rendelkezésére. Összesen 50 pontot kaphattok, az irodalmi tétel kifejtéséért 25 pont, a magyar nyelvi tétel kifejtéséért pedig 10 pont jár, a két felelet nyelvi minőségéért további 15 pont adható.

A középszintű matematika szóbelin - csak akkor kell vizsgáznotok, ha az írásbelin nem értétek el az összpontszám 25 százalékát - 15 percetek van három egyszerű, az elméleti anyag elsajátítását számon kérő kérdés megválaszolására vagy ezek közvetlen alkalmazását megkívánó egyszerű feladat megoldására, illetve három további feladat elvégzésére. Az első részért 15, a másodikért 30 pontot kaphattok, és további 5 pont jár az önálló teljesítményre való képességért, a feladatok logikus előadásáért, illetve a matematikai kommunikációs képességért.

Az emelt szintű matematikavizsgán 20 perc alatt egy tételt kell összefüggően kifejtenetek megadott szempontok alapján. Összesen 35 pontot kaphattok: 10 pont jár a felelet tartalmi összetételéért, szerkezetéért, 2 a feleletben szereplő, a témához illő defínició helyes kimondásáért, 6 a tétel kimondásáért és bizonyításáért, 8 a feladat helyes megoldásáért, 4 az alkalmazások ismertétéséért, 5 pedig a matematikai nyelvhasználatért és kommunikációs készségért.

A történelem szóbelin középszinten 15, emelt szinten 20 percetek van, és maximum 50 pontot kaphattok. Egy tételt kell kifejtenetek, amely lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb, illetve több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása. A feladatok 60%-a a magyar, 40%-a pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik, és az összes feladat fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. 

Őszi érettségi kisokos: így nézhetitek meg a kijavított dolgozatokat

A héten véget ér a 2019-es őszi érettségi szezon. Most összeszedtük a legfontosabb szabályokat a kijavított dolgozatokról és a fellebbezésről.

Az idegen nyelvi érettségi szóbeli része három egységből áll, melyeket megelőz egy bemelegítő társalgás – ekkor még nincs értékelés. Aztán következik a társalgás (10 pont), majd szerepjáték vagy vita (10 pont) és harmadikként az önálló témakifejtés (10 pont) rész. A maximálisan elérhető 30 ponton túl 3 pont kapható még a beszédtempóért, kiejtésért és hanglejtésért.

Hány százalékot kell elérnetek?

Az érettségin közép- és emelt szinten is csak akkor mehettek át, ha összesen legalább a pontok 25 százalékát szerzitek meg, külön-külön az írásbelin és a szóbelin - az idegen nyelvi érettségi vizsgán pedig mind az öt vizsgarészből - pedig legalább 12 százalékos eredményt értek el. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok részletesen.

Húzhattok új tételt?

Póttételt - egy alkalommal - akkor húzhattok a szóbeli vizsgán, ha a feleletetek értékelése nem érné el a pontszám 12 százalékát. A póttételre adott válaszotok alapján kapott pontot elfelezik és egész pontra kerekítik, majd ez alapján számítják a százalékos minősítést, illetve az osztályzatot. Így maximum 50 százalékos eredményt érhettek el, ami középszintű vizsga esetében hármas, emelt szintű vizsga esetén pedig négyes osztályzatot jelent - a végső érdemjegybe persze az írásbeli vizsga eredménye is beleszámít majd.

Milyen segédeszközöket használhattok?

A magyar nyelv és irodalom vizsgákon kinyomtatva kapjátok meg a tételhez tartozó szövegeket, így nem kell magatokkal vinnetek a szöveggyűjteményt.

A középszintű matematikavizsgán függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt használhattok - ezeket nektek kell bevinnetek a szóbelire. Emelt szinten függvénytáblázat nem lehet nálatok, viszont kaptok egy, a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettárat.

A történelemvizsgákon az intézmény biztosítja a történelmi atlaszt - itt nézhetitek meg, milyen kiadásokra számíthattok. Az idegen nyelvi vizsgák szóbeli részén nem használhattok segédeszközt.

Az őszi érettségiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Itt vannak az őszi érettségi feladatsorai és megoldásai: minden vizsga egy helyen

A héten véget értek az őszi érettségi írásbeli vizsgái. Itt nézhetitek meg az összes feladatsort és megoldást közép- és emelt szinten.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés