Hatalmas érettségi botrány Budapesten: 80 bizonyítvány is hamis volt

Eduline • 2017. szeptember 12.

A botrányos érettségiről elhíresült Paulay Alapítványi Középiskolát a kormányhivatal bezáratta. Több szálon folyik a nyomozás a feltételezett elkövetők ellen - írja a hvg.hu.

Fotó:Fülöp Máté

Augusztus végéig nyolc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt a Paulay Alapítványi Középiskola kapcsán folyó ügyben – tudta meg a hvg.hu a BRFK-tól. Az ügy előzménye röviden: a tavaly botrányos érettségit bonyolító Paulay Alapítványtól idén a minisztérium megvonta az érettségi vizsgáztatási jogot, miután az idei hatósági vizsgálatok alapján továbbra is gyanúsnak ítélték az iskolát. A diákok a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában tudtak érettségizni.

A szóbeli vizsga előtt azonban – mikor az ellenőrzésen újabb súlyos jogsértést állapított meg a kormányhivatal és az Oktatási Hivatal – a Paulayból érkező diákokat kötelezték, vigyék be a középfokú oktatás alatt szerzett bizonyítványaikat, hogy az érettségi vizsgabizottság ellenőrizhesse azokat. Ott derült ki, hogy a megjelent 133 diák közül 80 hamisított bizonyítványt mutatott be: abban ugyanis az szerepelt, a Drégelyvár Szakközépiskolában végezték el a 9-10. évfolyamot.

A Drégelyvárnak – amely azóta már meg is szűnt – nem volt jogosultsága középfokú oktatásra, ráadásul a Köznevelési Információs Rendszer adatai is azt támasztották alá, hogy a szóban forgó diákok nem jártak oda. Időközben a két hivatal büntetőfeljelentést tett közokirat-hamisítás miatt, az érintett 80 diák érettségijét pedig érvénytelenítették. A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Csalhattak az érettségin a botrányos iskolában

80 gyereknek még a 9-10. osztályos bizonyítványa is gyanús. Az érintett iskola tanárjai fizetést sem kaphattak már egy ideje. Nyolcvan diák írásbeli érettségijének eredményét semmisítette meg a fővárosi kormányhivatal, miután a gyanú szerint hamis bizonyítványokkal mentek érettségire - tudta meg a hvg.hu. Az ügyben az a Paulay Alapítványi Középiskola érintett, amelyet korábban már két évre eltiltottak az érettségiztetéstől.