Itt a lista: ezek a szakok taroltak az idei felvételin, pedig nehéz állami ösztöndíjas helyet szerezni

Eduline • 2017. július 12.

Melyek a legnépszerűbb képzési területek a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételin? Nincs nagy meglepetés: még mindig tarolnak a gazdasági szakok.

Gazdasági, pedagógus- és műszaki - a 2017-es felvételin ezek a legnépszerűbb képzések, derül ki a jelentkezési statisztikák Felvin közzétett elemzéséből. "Az elsőhelyes jelentkezések között mindhárom képzési terület részaránya 10%-nál magasabb, a gazdaságtudományok esetében közel 20%.

A bölcsészettudomány, az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika képzési területek – 8-9% körüli részarányukkal – is kimondottan népszerűnek bizonyultak még a jelentkezők körében. Az első helyes jelentkezők megközelítőleg 5%-át vonzották a művészet, a társadalomtudomány, a jogi és az agrár képzési területek képzése" - írják.

Fotó:Felvi.hu

Az állami ösztöndíjjal támogatott nappali tagozatos alap- és osztatlan mesterképzések között a műszaki képzési terület képzései vezetik a népszerűségi listát (15%), a gazdaságtudományok képzési terület itt a második legnépszerűbb (13%) - annak ellenére, hogy a gazdasági szakokon csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik a magasan meghúzott központi ponthatárt.

Fotó:Felvi.hu

Hozzáteszik: hasonlóan az összes jelentkezéshez, ebben a csoportban is a bölcsészettudomány, az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika képzési területek tartanak még számot jelentős érdeklődésre, az ezeken a képzési szinteken nappali munkarenden és állami ösztöndíjjal támogatott formában meghirdetett képzésekre jelentkezők 9-12%-a választotta az ide tartozó szakok valamelyikét.

A 2017-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hány ponttal lehet bekerülni az ELTE-re, a BME-re, a Corvinusra és a SOTE-ra?

Idén is ezrek szeretnének bekerülni a nagy budapesti egyetemek képzéseire. Utánanéztünk, mennyi pont kell ehhez. Többéves trend, hogy a budapesti egyetemek népszerűsége nő, így pedig a bekerülés is egyre nehezebb a nagy fővárosi intézmények képzéseire. Tavaly az ELTE vette fel a legtöbb, több mint 8000 diákot, az államilag finanszírozott alapképzéseire pedig átlagosan több mint 415 pontot értek el.