Itt a lista: ezekre a szakokra szinte lehetetlen lesz bejutni az idén

Eduline • 2013. május 29.

Júliusban eldől, ki jut be egyetemre, főiskolára. Az idei szabályok szerint azok, akik alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, elérik a 240 pontos határt, és "beférnek" az intézményi kapacitásba, állami ösztöndíjasként kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. De mi lesz azokkal a képzésekkel, amelyekre többen jelentkeztek, mint ahány helyet biztosít az adott egyetem vagy főiskola? Cikksorozatunk első része: bölcsészképzések.

Fotó:stiller

240 pont felett mindenki bekerül?

Igen is, meg nem is. Annak a tizenhat szaknak a kivételével, amelyeken már januárban meghúzták a ponthatárokat, az alap- és osztatlan képzésekre valóban be lehet jutni 240 ponttal - hacsak a jelentkezők száma nem haladja meg a februárban meghatározott kapacitásszámot (vagyis ahány hallgatót fogadni tud az adott képzésen az adott intézmény). Ha több a felvételiző, mint a férőhely, a diákok pontszáma dönt, mint a korábbi években. A budapesti egyetemek kapacitásszámait itt, a vidéki intézményekét pedig itt nézhetitek meg.

Milyen szakokon lesznek magasak a ponthatárok?

A jelentkezési adatok alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán egyedül anglisztikán, ének-zene szakon, a germanisztika német, néderlandisztika és skandinavisztika szakirányán, a keleti nyelvek és kultúrák japán vagy koreai szakirányán, a romanisztika olasz szakirányán, a szlavisztika orosz szakirányán, szabad bölcsészeten, pszichológián és a a történelem régészet szakirányán van túljelentkezés.

Hányan juthatnak be andragógia szakra?

A bölcsészettudományi képzések közül egyedül az andragógiát sorolták a tizenhat szak közé, amelyeken már januárban meghúzták a ponthatárokat: aki ezt nem éri el, csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait. Andragógia szakon a ponthatár 445, ez jóval magasabb a tavalyinál.

2012-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 429 pontot kellett összegyűjteni, de a legtöbb felsőoktatási intézményben ennél kevesebb pont is elegendő volt az állami ösztöndíjas helyhez: a Debreceni Egyetemen 421, míg a Dunaújvárosi és a Nyíregyházi Főiskolán, a Kaposvári Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szent István Egyetemen 416 pontot kellett szerezni.

A Debreceni Egyetemen anglisztika, pszichológia szakon van jelentős túljelentkezés. A Károli Gáspár Református Egyetemről a keleti nyelvek és kultúrák japán szakirányára, illetve a pszichológiára jelentkezők közül fognak sokan kiesni, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem pszichológiai képzésén is túljelentkezés van.

Intézmény

Szak

Kapacitásszám (állami ösztöndíjas és önköltséges)

Első helyen jelentkezők száma (állami ösztöndíjas és önköltséges)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

anglisztika

50

425

 

ének-zene

2

22

 

germanisztika (német)

30

83

 

germanisztika (néderlandisztika)

5

36

 

germanisztika (skandinavisztika)

5

55

 

keleti nyelvek és kultúrák (japán)

30

79

 

keleti nyelvek és kultúrák (koreai)

5

39

 

pszichológia

100

671

 

romanisztika (olasz)

5

37

 

szabad bölcsészet

80

174

 

szlavisztika (orosz)

5

65

 

történelem (régészet)

20

58

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

pszichológia

50

155

Debreceni Egyetem

anglisztika

10

119

 

pszichológia

10

185

Szegedi Tudományegyetem

pszichológia

5

170

Pécsi Tudományegyetem

pszichológia (magyar nyelven)

10

162

Károli Gáspár Református Egyetem

keleti nyelvek és kultúrák (japán)

10

93

 

pszichológia

20

435