iszlám

Közoktatás Eduline

Sok európai iskolában már tiltják a vallási jelképet, itthon egyelőre nem

Egyre több európai országban tilos az iskolákban a burka viselése, most épp Nagy-Britanniában vitáznak róla, és jó eséllyel születik majd tiltás. A legtöbb országban biztonsági okokra hivatkozva mentek neki az arc teljes elfedésének, kivéve Franciaországot, ahol minden vallási jelképet száműztek a sulikból. De mi a helyzet Magyarországgal?

Közoktatás MTI

Kacsákra cseréltette a nemi szervek ábráit egy bioszkönyvben a török kormány

Már az általános iskolai tananyagot sem kímélik a török kormány iszlamizációs törekvései: a hatodikosoknak szánt biológia-tankönyvből száműzték a nemi életre vonatkozó képeket, és helyettük ártatlanabb ábrákkal, például kiskacsákkal, jegesmedvékkel vagy éppen egy újszülöttet tartó nőalakkal illusztrálták az emberi szaporodást - számolt be szerdán internetes oldalán a Hürriyet című török lap.

Közoktatás Eduline

Újra viselhetnek nikábot a szíriai tanárnők

Visszavonta a szíriai oktatási minisztérium azt a korábbi rendelkezést, amely megtiltotta a tanárnők számára, hogy az iskolában nikábot, a szemen kívül mindent eltakaró fejkendőt hordjanak - adta hírül szerdán az állami média.

Közoktatás Eduline

Feszület és feszültség az osztályteremben

A kétszer kettő mindig négy, akárki, akármilyen meggyőződéssel tanítja is – mondják az ateista szülők. A vallási jelképek, és a vallásos nevelés feltűnése időről időre nagy vihart kavar a felekezethez nem tartozó szülők körében, akik az iskolán – a tananyag megfelelő továbbadásán túl – leginkább a világnézeti semlegességet kérik számon. De mi az a világnézeti semlegesség, és meg lehet e egyáltalán felelni ennek az elvárásnak?

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?